karlsro – tidslinjen
Från 1830 via 1869, då vår vackra villa byggdes, till idag 2025.
Historien är inte det förflutna utan en karta över det förflutna, ritat ur en viss synvinkel, för att vara användbart för den moderna resenären.”
Henry Glassie
1830-1869
Den tidigaste informationen vi hittar är från 1830-talet då gården hade beteckningen Smedby nr:1 och den dåvarande huvudbyggnaden var en anspråkslös parstuga. Den låg närmare travbanan och fanns kvar fram till 1930-talet då den revs. En dunge med träd vittnar om platsen. (Vi gissar att det är där lekstugan ligger nu.)
På denna tiden ägdes gården av Johan Erik Engström.
Johan Engström kom från Fliseryd och arbetade vid läroverket i Kalmar som lektor i latin. han bodde på gården tillsammans med sin maka Ulrika Charlotta och de fick nio barn.
Enligt källorna var Engström en mycket kompetent person inom sitt yrke, men privat ansågs han envis och påstridig och kom lätt i konflikt med sin omgivning.
Engstöm avled 1848 och fram till 1869 hade hans arvingar kvar gården.

1869-1884
Grosshandlare Karl Johan Lind från Gårdby på Öland köper gården då han ville, likt andra förmögna vid den här tiden, ha en elegant sommarbostad en bit från staden.
Han lät bygga en ny mangårdsbyggnad på en ny plats, den nuvarande vackra vita villan.
Precis som många andra herrgårdsbyggnader, vid den här tiden, är villan inspirerad av Haga Slott enligt sengustaviansk mode. Haga slott ritades av Carl Christoffer Gjörwell, som var påverkad av italiensk arkitektur. Typiskt för denna arkitektur är det förhöjda mittpartiet av villan.
Runt det nya storslagna huset anlades en engelsk park, den var betydligt större än dagens och skapades av Artur Ericsson, som också ligger bakom Stadsparken i Kalmar
Gården gavs namnet Karlsro efter Karl Johan Lind själv och förväntningarna på ett rofyllt, stillsamt och behagligt lantliv. För att ytterligare anknyta till sin person lät han plantera en lindallé längst vägen upp till Villa Karlsro.
Vid den här tiden var Karlsro ett stort jordbruk och ansvaret för jordbrukets skötsel hade en förvaltare.
En påminnelse om den tiden är den vackra stenladugården vid infarten. Ursprungligen fanns en ladugårdslänga av samma typ och dessa bands ihop av en stallbyggnad.
Fram till 1884 bodde familjen Lind sommartid på Karlsro och år 1900 avled både Karl och hans hustru Catharina.

1884-1905
Gården överläts 1884 till Johan Gustaf Petersson, som var ägare till Storagården i Bottorp .
7 år senare, 1891, fick Karlsro ny ägare igen, denna gången av vice häradshövding och kronofogde P-A Bergman med hustru Margareta.

1905-1997
År 1905 köptes Karlsro av den familj som kom att bebo och bruka fastigheten under större delen av 1900-talet. Aron Wilhelm Johansson från Madesjö hade nyligen återvänt från Amerika där han blivit en förmögen man genom framgångsrik fåravel. Tillsammans med hustrun Anna fick han fyra barn.
1962 tog sonen Birger och hans hustru Gulleborg över gården och i samband med detta skedde en avstyckning. Kalmar stad köpte det mesta av marken och stora delar av den förutvarande gården uppläts åt Kalmar travsällskap, där travbanan anlades.
Ekonomibyggnaderna såldes till Kalmar Läns Slakterier, som rev en av stenladugårdarna och byggde en auktionshall för livdjursförsäljning.
Birgers äldre bror Fredrik, som var major innan flygvapnet och stationerad på F12, fick en avstyckad tomt, där han lät bygga en idag riven villa.
För kalmarborna blev Birger känd som bilinspektör och den som avgjorde om man var godkänd att få körkort efter uppkörning, han blev senare chef för Kalmar läns bilprovning.
Birger bodde på Karlsro fram till sin död 1996. Änkan Gulleborg och döttrarna Ann-Helen och Caroline sålde i juli 1997 villan med omgivande park.

1997-2024
Liselotte och Håkan Hellström blev nya ägare och de drev under flera år en populär verksamhet med blomster, trädgård, mat och evenemang under namnet Villa Karlsro.
På sommaren var parken i flera år platsen för veteranbilsutställningen Calmar classic car show och från 2004 fanns under några år den välbesökta BoLeva-mässan på Karlsro.
Under senare delen av 2000-talet lades verksamheten ned och gården återgick till att vara en privat bostad.
Byggnaden renoverades med fingertoppskänsla under paret Hellströms tid och den ursprungliga verandan på baksidan återuppfördes.

2024 – nu
I november 2024 blev familjen Axelsson ny ägare av Villa Karlsro och systrarna Lina och Veronica tillsammans med den unge Zacharias fick nycklarna i sin hand och drömmen om en levande mötesplats vid Kalmars södra infart började växa fram.
VK Villa Karlsro med café, butik och en underbar trädgård öppnade upp på påskafton 2025.

Källa: By och bygd i Dörby-Kläckeberga, Förr och nu, Dörby hembygdsförening 1978.
Sammanställt av Liselotte Hellström och Kalmar Läns Museum.
Kompletterat & omformulert av Veronica Axelsson och Lina Karlsson.
”Vi vill skapa en plats som man älskar att vara på ,
där man inte går & funderar på när man ska få åka hem”
Lina Karlsson
VD, Villa Karlsro